Αναμένεται περαιτέρω αναβάθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης λέει ο Γ.Εισαγγελέας

Με την πρόσφατη καθίδρυση ειδικών διοικητικών δικαστηρίων, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την καθίδρυση του Εφετείου, αναμένεται περαιτέρω αναβάθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Κύπρο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, σε χαιρετισμό του σε εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε στη Λευκωσία η Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας για το διοικητικό δίκαιο.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε στην ομιλία του ότι τα ειδικά θέματα Διοικητικού Δικαίου δεν μπορούν παρά να συνεισφέρουν στη συζήτηση του εξελισσόμενου Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου, λέγοντας ότι το παράδειγμα της ελληνικής διοικητικής δίκης αποτελούσε πάντοτε το πρότυπο του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου, αποσυνδέοντας το κυπριακό δίκαιο από το αποκλειστικό, μέχρι την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, αγγλοσαξωνικό του χρώμα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, τα ελληνικά συγγράμματα και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας υπάρχουν βαθιά ριζωμένα στην κυπριακή διοικητική δίκη και γενικότερα στο Κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η ουσιαστική διασύνδεση του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου με το Ελληνικό, θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή του μέσω της στενής συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα, συνέχισε, με την πρόσφατη καθίδρυση ειδικών διοικητικών δικαστηρίων, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την καθίδρυση του Εφετείου, αναμένεται περαιτέρω αναβάθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Κύπρο, προς διασφάλιση ταχύτερης, ομοιόμορφης και αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι όπως και στη δημιουργία του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου και σε αυτήν τη σημαντική καμπή της εξέλιξής του, αναζητείται η δημιουργική καθοδήγηση του ελληνικού παραδείγματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι ο τομέας Διοικητικού Δικαίου αποτελεί για τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έναν εκ των πλέον νευραλγικών της τομέων, καθώς οριοθετεί, με τη δράση του, την πλέον βασική, για την ευνομία μιας κοινωνίας, σχέση του παντοδύναμου κράτους με τον πολίτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Πρόσθεσε ότι η αρχή της νομιμότητας, που αποτελεί το θεμέλιο του Διοικητικού Δικαίου και της οποίας ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αποτελεί θεματοφύλακα, άγει τη δράση του κάθε λειτουργού αυτής της Υπηρεσίας.

Υπονοεί, συνέχισε, ότι η εκτελεστική εξουσία διέπεται από το δίκαιο και ότι το κράτος υπόκειται και αυτό στους νόμους που παράγει.

Ταυτόχρονα, είπε, η Αρχή της Χρηστής Διοίκησης και η Αρχή της Αναλογικότητας αποτελούν, με τη σειρά τους, παράγοντες που λειτουργούν σε σχέση εξάρτησης με την Αρχή της Νομιμότητας, η οποία αποτελεί την κορωνίδα του Κράτους Δικαίου.

Σημείωσε ότι λειτουργούν δε εξισορροπητικά προς την Αρχή της Νομιμότητας, προσδίδοντας ευελιξία στη Διοίκηση, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιεικείς και δογματικές προσεγγίσεις, και να προκρίνονται οι προσφορότερες και λιγότερο επαχθείς λύσεις για τους πολίτες.

Εξήγησε ότι οι τρεις αυτές έννοιες αποτελούν το στοίχημα της διαμόρφωσης της Καλής Διοίκησης και συνακόλουθα, του Κράτους Δικαίου, ενώ αποτελούν περαιτέρω, τους βασικούς πυλώνες της δόμησης της επιθυμητής σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το Κράτος και συστατικά στοιχεία της επιθυμητής για όλους, ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης.

Ακόμη, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η νεοσύστατη Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, παρότι ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2023, έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αξιόλογο έργο.

Σημείωσε ότι η διά βίου εκπαίδευση των λειτουργών της Υπηρεσίας υπήρξε στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών δράσεων που τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιήθηκαν, «καθώς ακράδαντη είναι η πεποίθησή μας ότι η γνώση αποτελεί επένδυση».

Ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους οργανωτές της εκπαιδευτικής ημερίδας.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,